Czwartek, 2 maja 2024r. Longiny, Toli, Zygmunta
 Szukaj
FACEBOOK RSS EMAIL Strona główna
Planeta Kobiet

Sięgnij po przetwory z owsa – płatki, otręby i kaszę!

Owies to jedno z najzdrowszych zbóż nie tylko w polskiej kuchni. Bogate w składniki bioaktywne, a tym samym niezwykle wartościowe dla zdrowia człowieka, zboże to zaliczane jest do żywności funkcjonalnej, czyli o wysokiej wartości żywieniowej. Agnieszka Piskała-Topczewska wyjaśnia, jak przetwory owsiane mogą wpłynąć na poprawę naszego zdrowia.
Owies skutecznie obniża cholesterol

Spożywanie produktów pochodzących z owsa pomaga obniżyć poziom cholesterolu całkowitego we krwi, co jest zasługą zawartych w ziarnach owsa β-glukanów, fitosteroli, tokotrienoli oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo owies wykazuje zdolność do regulowania poziomu frakcji tzw. złego (LDL) i dobrego (HDL) cholesterolu – zmniejsza ilość frakcji LDL i zwiększa poziom HDL.

Badania dowodzą, że spadek stężenia cholesterolu we krwi jest proporcjonalny do ilości spożywanych produktów owsianych i zawartych w nich β-glukanów, czyli związków wykazujących właściwości przeciwutleniające. Spożycie 3g β-glukanów (np. 2/3 filiżanki płatków owsianych, 1/3 filiżanki otrębów owsianych lub pół filiżanki kaszy owsianej) powoduje redukcję poziomu cholesterolu całkowitego o 2%, a stężenia LDL – o 5%. Dzięki temu mamy szansę zmniejszyć ryzyko wystąpienia niedokrwiennej choroby serca nawet o 10%!

Pomaga w trawieniu i „pochłania” cukier

Produkty zawierające owies mają duże znaczenie dla gospodarki węglowodanowej w naszym organizmie. Zawarty w zbożu błonnik, przechodząc przez jelita, przyczynia się do absorpcji cukrów prostych. W efekcie przenikają one do krwioobiegu w dużo mniejszym stopniu, ograniczając w ten sposób „skoki” glikemiczne we krwi.

Przetwory owsiane, takie jak płatki czy otręby, bardzo korzystnie oddziałują na układ pokarmowy. Zawarte w nich glukany regulują trawienie, wpływają na opóźnienie opróżniania żołądka, chronią błonę śluzową jelita cienkiego i żołądka. Glukany wraz z błonnikiem nierozpuszczalnym w wodzie pomagają usuwać niestrawione resztki pokarmu z jelit, zapobiegając powstawaniu nadżerek i stanów zapalnych, a w konsekwencji – działając profilaktycznie w nowotworach jelita grubego i cienkiego, żołądka i odbytnicy.

Co ważne, błonnik w kontakcie z wodą pęcznieje w żołądku, dając tym samym uczucie sytości na długi czas. Docenią to szczególnie osoby na diecie redukcyjnej. Ponadto zawarty w owsie błonnik ułatwia oczyszczanie organizmu z toksyn i hamuje nadmierne wchłanianie tłuszczu z pożywienia.

Wspiera układ nerwowy, odpornościowy i moczowy

Składniki owsa wpływają na wzmocnienie układu nerwowego i odpornościowego. To przede wszystkim zasługa rozpuszczalnego w wodzie błonnika, a zwłaszcza beta-glukanów, które stymulują układ immunologiczny. Mają one również właściwości prebiotyczne – wspierają funkcjonowanie flory bakteryjnej, zasiedlającej przewód pokarmowy i mającej wpływ na odporność organizmu.

Jak wynika z badań, owies poprawia koncentrację i samopoczucie. Dzięki połączeniu pierwiastków (wapń, magnez, potas, żelazo) i witamin (głównie z grupy B) zboże to okazuje się bardzo skuteczne w walce z długotrwałym stresem i bezsennością. Obecne w ziarnach owsa flawonoidy i saponiny (związki chemiczne pochodzenia roślinnego) działają moczopędnie, chroniąc układ moczowy (nerki, pęcherz moczowy). Składniki owsa wykazują także działanie antyspazmatyczne, przeciwdziałając skurczom i drgawkom.

Zawiera wyjątkowe polifenole

W owsie znajdziemy awenantramidy – unikalne polifenole, które występują tylko w ziarnach tego zboża. Mają one silne właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i antyastmatyczne. Działają również antyalergicznie i łagodzą objawy świądu.

Kto musi unikać owsa?

Produkty zawierające owies nie są wskazane chorym na celiakię i z nadwrażliwością na gluten.

Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.


Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej: www.glutenowyzawrotglowy.pl.
Oceń ten artykuł:  1 pkt 2 pkt 3 pkt 4 pkt 5 pkt    Aktualna ocena: 0,00
 
Wyślij e-mail rekomendujący ten artykuł
E-mail adresata
 
 
Sięgnij po przetwory z owsa – płatki, otręby i kaszę!
Owies to jedno z najzdrowszych zbóż nie tylko w polskiej kuchni. Bogate w składniki bioaktywne, a tym samym niezwykle wartościowe dla zdrowia człowieka, zboże to zaliczane jest do żywności funkcjonalnej, czyli o wysokiej wartości żywieniowej. Agnieszka Piskała-Topczewska wyjaśnia, jak przetwory owsiane mogą wpłynąć na poprawę naszego zdrowia.
Czytaj cały artykuł

 
Twoje Imię i Nazwisko
 
Twój E-mail
 
 
Dodaj swój komentarz do artykułu.
 
Komentarz
Autor
 

Wasze Komentarze

Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, planetakobiet.com.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.

Konkursy

Wywiady z gwiazdami

Nasza Ankieta

Najprzystojnieszy polski aktor to?

zagłosuj
Moda   Trendy   Projektanci   Modna w ciąży   Ciekawostki   Porady stylisty   Zdrowie i Uroda   Zdrowie   Uroda   Make-up   Rozmaitości   Kącik kulinarny   Z życia wzięte   Wielki świat   Motoryzacja   Nasze dzieci   Porady   Nasz ślub   Kultura   Muzyka   Kino   Teatr   Książka   Sztuka   Konkursy   Konkurs SMS-owy   Konkurs książkowy   Konkurs muzyczny   Wywiady z gwiazdami   Kominek    
Copyright © 2024 Planeta Kobiet. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i wykonanie L77 - Strony internetowe Strony internetowe