1. Czym jest prawdziwa, włoska kawa?
Określenie „włoska kawa” jest tak naprawdę dość sporym skrótem myślowym. Dlaczego? Zapewne orientujesz się, że kawa wcale nie rośnie w tym kraju. Jednak to właśnie mieszkańcy Italii stali się prawdziwymi mistrzami, jeżeli chodzi o palenie ziaren oraz podawanie naparu, który określany jest jako najlepszy na świecie. Łączy się to z faktem, iż to właśnie w tamtej części świata mniej więcej sto lat temu opracowano pierwsze ekspresy do kawy. Czym jest więc prawdziwa, włoska kawa? To przede wszystkim mocne, aromatyczne espresso podawane w malutkiej filiżance. Taki napar zazwyczaj jest pity przez mieszkańców Italii szybko, przy barze w drodze do pracy. Ponadto najczęściej podawany jest ze szklanką wody do przepłukania kubków smakowych. Po czym poznać idealne, włoskie espresso? Ten napój na swojej powierzchni powinien mieć delikatną, choć dość gęstą piankę.
2. Czego potrzebujesz do podania włoskiej kawy?
Abyś mógł cieszyć się wspaniałym aromatem włoskiej kawy w swoim domu, będziesz potrzebował do tego kilku produktów. Po pierwsze – koniecznie zaopatrz się w wysokiej jakości kawę ziarnistą, importowaną wprost z tamtego zakątka świata. Do listy zakupów dopisz również solidny młynek do kawy oraz niezawodną kawiarkę. Przy pomocy tych artykułów będziesz mógł spróbować swoich sił w zaparzeniu aromatycznego espresso. Warto, abyś wiedział, że ten proces może wymagać od Ciebie co najmniej kilku prób, zanim uda Ci się dojść do perfekcji.
3. Jak zrobić włoską kawę w swoim domu?
Od czego zacząć przygotowywanie prawdziwej, włoskiej kawy? Zacznij od zmielenia ziarna. Zadbaj o to, aby nie było ani zbyt drobne, ani zbyt grube. Dlaczego warto samemu mielić kawę? Dzięki temu uwolnisz jej niesamowity aromat. Następnie rozkręć kawiarkę na części. Zbiorniczek znajdujący się na dole wypełnij wodą do momentu, aż będzie sięgała zaworu bezpieczeństwa. Potem wsyp do sitka taką ilość mielonej kawy, aby całe było nią wypełnione. Wyrównaj jej powierzchnię łyżką lub palcem, a następnie umieść sitko w części z wodą. Przykręć górną część kawiarki i postaw ją na gazie. Znanym lifehackiem jest to, aby unieść wieczko, by dokładnie kontrolować moment, w którym kawa będzie gotowa i nie dopuścić do jej wrzenia. Kiedy dzbanuszek będzie wypełniony aromatycznym naparem, przelej go do filiżanki. Tyle wystarczy, abyś mógł się delektować prawdziwą, włoską kawą.
4. Jakie błędy można zrobić przy zaparzaniu włoskiej kawy?
Na wakacjach w słonecznej Italii piłeś wspaniały napar, jednak nie możesz osiągnąć takiego samego smaku, przygotowując go w domu? Bardzo możliwe, że masz nieodpowiedni młynek do kawy. To kluczowe akcesorium podczas przygotowywania tego napoju. Dlaczego? Jeżeli ziarno zmielone jest zbyt grubo, Twoja kawa będzie blada, słaba, a na jej powierzchni będzie mało pianki. W przypadku, gdy narzekasz na nieprzyjemny, gorzki posmak oraz bardzo ciemną barwę to oznacza, że użyte przez Ciebie ziarno było zmielone zbyt drobno.
Chcesz się zaopatrzyć w oryginalną,
włoską kawę, kawiarki, młynki i inne niezbędne do parzenia tego naparu akcesoria? Już dziś odwiedź e-sklep Click Italia! To miejsce, które w swoim asortymencie posiada szeroki wybór oryginalnych produktów importowanych wprost z Włoch. Rozsmakuj się w tamtejszych smakołykach i to bez konieczności wychodzenia z domu!
Wasze Komentarze
Anonim 2022-05-06 21:08:43
Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, planetakobiet.com.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.