Dieta współczesnego, ciężko pracującego Polaka bulwersuje dietetyków a mrozi żywieniowców. Szybkie lunche spożywane w biegu, pełne prostych łatwoprzyswajalnych węglowodanów i pustych kalorii, zamiast pełnowartościowego obiadu czy śniadania, to dziś standard. Wszystko „zalewane” kawą i napojami energetyzującymi. Do tego zapraszające do siebie na każdym rogu Fast Foody, które wychodząc naprzeciw „szybkiemu” stylowi życia ostatnio uzupełniły ofertę o śniadania i kolacje.
Tego typu dieta jest pozbawiona niezbędnych w codziennej diecie składników odżywczych takich jak błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, wapń czy witaminy z grupy B (na czele z kwasem foliowym). Potwierdzają to oficjalne źródła.
Według Instytutu Żywności i Żywienia przeciętny Polak dostarcza swojemu organizmowi zbyt dużą ilość tłuszczu. Dodatkowo aż 11-12 proc. energii w diecie Polaków pochodzi z nasyconych kwasów tłuszczowych. Wysokie spożycie tłuszczów zwierzęcych oraz mała podaż kwasu foliowego znacząco zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia takich jak choroba niedokrwienna serca, udary, zawały mięśnia sercowego czy miażdżyca.
Spożywana przez nas wysoko przetworzona żywność jest szczególnie uboga w składniki mineralne i witaminy. Przykładowo, niezbędny w organizmie każdego człowieka kwas foliowy, jest dostarczany w diecie statystycznego Polaka w zaledwie 40 proc. (0,15 – 0,25 mg przy średnim zapotrzebowaniu 0,4 - 0,6mg/dobę). Dlaczego warto dbać o właściwy poziom witamin?
Wspomniany wcześniej kwas foliowy wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego usprawniając pracę wątroby i żołądka, zapobiega występowaniu chorób układu krążenia, miażdżycy i zawałom serca, a także niektórym nowotworom. Aby dostarczyć go do naszej diety wystarczy codziennie spożywać produkty takie jak sałatę, szpinak, pietruszkę, rośliny strączkowe lub owoce (pomarańcze, kiwi, awokado).
Kwas foliowy znajduje się również w znacznych ilościach w wątrobie wołowej i drobiowej oraz żółtku jaja. Osoby które mają źle zbilansowaną dietę czyli nie uwzględniają w swoim jadłospisie wyżej wymienionych produktów mogą uzupełnić jego niedobór zaopatrując się w kwas foliowy w tabletkach np. dostępny w każdej aptece popularny preparat Folik.
Dostarczany w postaci tabletki kwas foliowy jest lepiej przyswajalny przez organizm niż ten pochodzący z naturalnych źródeł, gdyż jego bioprzyswajalność jest bliska 100 proc.
Jak jeszcze dostarczyć do naszej diety niezbędnych witamin? Głównym naszym celem powinna być zmiana lub modyfikacja stylu życia. W codziennej diecie powinny pojawić się świeże owoce i warzywa.
Pamiętając o zdrowiu powinniśmy wyeliminować lub zminimalizować słodkie, gazowane napoje, ograniczyć kawę, zastępując je wodą mineralną i zieloną herbatą. Jeśli podejrzewamy u siebie niedobór określonej witaminy, możemy posiłkować się gotowymi preparatami, o których prawidłowe dawkowanie powinniśmy zapytać lekarza lub farmaceutę.
Diana Wolańska
Wasze Komentarze
Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, planetakobiet.com.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.