Jest równie wartościowa odżywczo, świetnie zastępuje bułkę tartą, a także doskonale wypełnia i skleja mięso.
Mięso połączone z pastą sezamową, kaszą jaglaną i bazylią jest delikatnie orzechowe w smaku, wyśmienicie pachnie i jest mięciutkie.
Składniki: (na ok 8 kotlecików)
250 g mięsa mielonego
1 łyżka pasty sezamowej tahini
2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
2 - 3 łyżki pełnoziarnistej kaszki jaglanej Holle
Posiekana bazylia i pietruszka
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Ugotować kaszę jaglaną i ostudzić, posiekać bazylię i niewielka ilość natki pietruszki, wraz z mięsem włożyć do miski. Całość dopełnić łyżką tahini, 3 łyżkami pełnoziarnistej kaszki jaglanej i dobrze wymieszać łącząc dokładnie wszystkie składniki. Formować z mięsa kuleczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu posmarować odrobiną oliwy lub masła. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok 25 minut.
Wskazówka:
Kotleciki można także przygotować na patelni delikatnie wysmarowanej tłuszczem. Wówczas należy je lekko obsmażyć a potem dodać odrobinę wody i dusić ok 10 minut.
Smacznego!
Więcej o diecie maluchów na
Holle.pl
Wasze Komentarze
Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, planetakobiet.com.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.