Wspólne chrupanie przy grillu – gwarancja smaku i dobrej zabawy!
Beztroskie chwile z najbliższymi, wśród przyjaciół i znajomych, zabawa, muzyka i pyszne jedzenie – nie ma nic lepszego niż korzystanie z letniej pogody przy stole bogatym w świeże warzywa, owoce oraz specjały z grillowego rusztu. Wyjątkowość takich spotkań może podkręcić wspólne chrupanie! Przy grillowym stole najlepiej chrupie się ogórkowe przysmaki – z przyprawami, kwaśne lub pikantne.
Chrupkość na wiele sposobów
Ogórki Krakus doskonale komponują się z wieloma potrawami nadając im wyjątkowy smak – dostępne są w wielu, różnych i smacznych wersjach. Są znakomite do letnich sałatek, dań głównych, przekąsek i sosów. Tradycjonaliści mogą sięgnąć po klasyczne ogórki konserwowe, są też korniszony do chrupania na ostro, których unikalna kompozycja przypraw z papryczką chilli doda ostrego charakteru wielu grillowym specjałom. Chrupać można także korniszony z czosnkiem, które dzięki słodko-kwaśnej zalewie mogą być podstawą koreczków lub samodzielną przekąską. Ogórki od Krakusa świetnie sprawdzają się również, zarówno w połączeniu ze wszystkimi mięsnymi propozycjami oraz w wersji vege np. z pieczonymi na grillu ziemniakami.
Chrzan nie tylko od święta!
Ulubione grillowe potrawy może urozmaicić także inny, niezastąpiony w smaku dodatek – chrzan tradycyjny Krakus - można go wykorzystać jako bazę do sosów lub marynatę, która doda pikanterii i szlachetnej oprawy każdemu, mięsnemu kawałkowi. Jego wyrazistość podkreśli także smak warzyw, które coraz częściej pojawiają się na grillowym ruszcie. Efekt zawsze wyśmienity!
Prezentujemy przepisy, w których aż chrupie od korniszonów
Krakus na szaszłyki z wiosenną sałatką oraz pyszną sałatkę z kalarepą!
Szaszłyki z wiosenną sałatką
Szaszłyki, 5-6 sztuk:
• 500 g piersi z kurczaka
• 5-6 plastrów ananasa w puszce
• 3 łyżki sosu sojowego
• 3 łyżki ketchupu
• 3 łyżki soku z ananasa
• 2 łyżki oliwy
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
• sól, pieprz
• patyczki do szaszłyków
• tacka do pieczenia
Plastry ananasa odsączyć z soku. Przygotować marynatę z sosu sojowego, ketchupu, soku z ananasa, oliwy, słodkiej papryki oraz soli i pieprzu. Mięso pokroić w większą kostkę, zamarynować i odstawić na około 30 minut. Na patyczki naprzemiennie nadziewać mięso oraz kawałek ananasa. Zgrillować. Na tacce powstanie sos, który należy odlać do kubeczka.
Sałatka wiosenna:
• 4 ogórki korniszony z czosnkiem Krakus
• około 250 g młodych, małych ziemniaczków
• 1 główka sałaty rzymskiej
• garść roszponki
• 1 pęczek rzodkiewki
• pół pęczka szczypiorku
• 2 łyżki gęstego jogurtu
• 1 łyżeczka musztardy
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• szczypta soli i pieprzu do smaku
Ziemniaki obrać (lub zeskrobać skórkę), ugotować i ostudzić. Sałatę pokroić, przełożyć do miski wraz z roszponką. Warzywa pokroić, dodać do sałaty. Dołożyć ziemniaczki. Z jogurtu, musztardy, soku z cytryny, sosu powstałego z grillowania szaszłyków, soli oraz pieprzu przygotować sos. Polać sałatkę, wymieszać. Smacznego!
Wiosenna sałatka z kalarepy z ogórkami konserwowymi Krakus, 2 porcje
• 3 ogórki konserwowe Krakus
• 1 kalarepka
• 1/4 główki sałaty lodowej
• pół pęczka rzodkiewek
• 1 mniejsze awokado
• około 80 g pomidorów koktajlowych
• 3 łyżki prażonego słonecznika
• 4 łyżki śmietany 18%
• 1 łyżka majonezu
• 2 łyżeczki posiekanego koperku
• szczypta soli, pieprzu i soku z cytryny do smaku
Kalarepę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Sałatę drobno posiekać, a pozostałe warzywa pokroić, wymieszać. Ze śmietany, majonezu, koperku oraz soli, pieprzu i soku z cytryny przygotować sos. Polać sałatkę, wymieszać. Smacznego!
Wasze Komentarze
Claudia Klein 2020-04-13 19:54:55
Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, planetakobiet.com.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.