Możemy je wykorzystać do słodkich koktajli, ciast i deserów. Dlaczego jednak mielibyśmy rezygnować ze słodyczy?
Eksperci nie od dziś mówią o szkodliwym działaniu cukru na organizm. - Zbyt duża zawartość cukru w organizmie upośledza układ odpornościowy i może powodować obniżenie odporności na wirusy i bakterie, co może narazić nas na częstsze infekcje - mówi Małgorzata Bellwon, dietetyk medyczny.
– Słodyczy nie potrzebują zwłaszcza dzieci. Całe ich zapotrzebowanie na glukozę i inne węglowodany zapewniają zbilansowane posiłki, warzywa i owoce.
Cukier znacznie podnosi poziom glukozy we krwi i może upośledzać funkcje trzustki. W dalszym etapie prowadzi to do nadwagi i otyłości, bo bardzo łatwo przekroczyć dawkę dziennego zapotrzebowania na energię. Cukier może też uzależniać i to nie tylko dzieci, choć one są na to szczególnie narażone. Wiele produktów żywnościowych przeznaczonych dla najmłodszych zawiera zbyt dużą ilość cukru.
W raporcie „Prześwietlamy: płatki śniadaniowe”, który powstał na zlecenie organizatorów akcji FoodRentgen, czytamy, że na 197 rodzajów płatków śniadaniowych, tylko 31 z nich nie zawierało w ogóle cukru i innych substancji słodzących. Natomiast w pozostałych znaleziono różne kombinacje słodzików, niektóre z nich zawierały aż 7 różnych tego typu środków. Płatki śniadaniowe są częstym porannym posiłkiem nie tylko dzieci, warto więc zwracać na to uwagę i wybierać takie, które naprawdę nie mają cukru.
Skąd brać słodki smak?
Rozwiązanie jest proste. Do przyrządzania deserów używajmy słodkich owoców, których latem mamy pod dostatkiem. - Słodycz w płatkach można uzyskać dodając do nich owoce świeże lub liofilizowane, które zachowują swój naturalny smak i aromat. Maliny, borówki i banany w zupełności wystarczą, żeby zaspokoić apetyt na słodkie - mówi Tomasz Kępa, Country Manager w Mixit, platformie specjalizującej się w musli i kaszach komponowanych na indywidualne życzenie.
Świeże owoce same w sobie są słodką przekąską. Również suszone owoce zawierają naturalną słodycz, a oprócz niej wiele witamin, mikroelementów i błonnik. Do słodzenia kawy i herbaty świetnie nadają się syropy roślinne: klonowy, daktylowy czy z agawy lub naturalne słodziki, takie jak ksylitol i stewia.
Przyzwyczajenie do smaku cukru rafinowanego i dużej ilości słodyczy może jednak być tak silne, że wymagać będzie stopniowej zmiany. Nagła rezygnacja z cukru jest trudna, także dla organizmu. Efekt odstawienia przypomina wtedy symptomy odtrucia: ból głowy, zmęczenie, nerwowość. Powolna zamiana cukru na zdrowe składniki jest sposobem łagodniejszym.
Pomoże nam w tym odpowiednia dieta. Muszą być w niej obecne zboża, strączki i warzywa, takie jak buraki, marchew i dynie. Długo przeżuwane mają wyczuwalnie słodki smak. Najlepiej zrezygnować z białego pieczywa i wszelkiego pożywienia z białej mąki, słodzonych napojów i dużych ilości ziemniaków. Zawierają szybko przyswajalne węglowodany, które powodują wahania cukru we krwi i w efekcie chęć sięgania po coś słodkiego.
BEZCUKROWE PRZEPISY
Najprostszy chlebek bananowy
4 jajka
200 g masła
4 banany 2 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
Jajka roztrzep w misce. Stopniowo dodawaj roztopione masło i rozgniecione banany. Suche składniki połącz w osobnym naczyniu. Dodaj do nich składniki mokre i dokładnie wymieszaj. Ciasto przelej do keksówki wyściełanej papierem do pieczenia i piecz 45-55 minut w temperaturze 170 stopni. Zdrowe gofry na śniadanie szklanka mąki orkiszowej pół szklanki płatków owsianych 1 łyżka siemienia lnianego 3 łyżki miodu szczypta cynamonu szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki mleka 3 łyżki oleju Wymieszaj wszystkie składniki i zapiekaj w gofrownicy. Podawaj z owocami, masłem orzechowym, dżemem, jogurtem.
Domowe lody bez cukru
4 dojrzałe banany
szklanka borówek (śliwek, czereśni, truskawek - w zależności jaki chcemy uzyskać smak) lub dowolnych owoców liofilizowanych
jogurt naturalny
łyżka miodu
Zmiksuj wszystkie składniki. Wlej do foremek na lody lub szklanych miseczek i wstaw na kilka godzin do zamrażalnika. Nutella z awokado Dojrzałe awokado zmiksuj z łyżką kakao, dodaj łyżkę ksylitolu lub słodkiego syropu roślinnego (np: klonowego, daktylowego, z agawy).
*** Mixit.pl to producent musli i kasz do indywidualnego komponowania. Na swojej stronie internetowej oferuje do wyboru ponad 90 składników – różne rodzaje kasz i płatków zbóż, bakalie, owoce liofilizowane i inne dodatki. Mogą z nich powstać mieszanki bezglutenowe, niskocukrowe, czy np. bogate w błonnik.
Wasze Komentarze
Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, planetakobiet.com.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.