Dlatego warto korzystać z każdej okazji, by budować bazę takich wspomnień – także dla naszych dzieci, aby mogły z nich czerpać w przyszłości i tworzyć podobną dla własnych pociech. Duże znaczenie dla powstania pozytywnych wspomnień i emocji, które towarzyszą nam od dzieciństwa przez całe życie, mają codzienne, pełne ciepła i poczucia bezpieczeństwa chwile spędzone z najbliższymi.
Do takich momentów należy np. wspólne, rodzinne śniadanie. 21% badanych mam deklaruje, że kiedy były dziećmi, rodzinne posiłki o poranku dawały im, oprócz poczucia ciepła rodzinnego, jedności i radości, również pozytywną energię na cały dzień. Te chwile kojarzą się także z poczuciem bezpieczeństwa (wskazało tak 22%) oraz szczęściem (20%)* – czyli emocjami, które budują solidne podstawy do tego, by stać się zadowolonym z życia dorosłym. Warto zatem co dzień rano spędzić chociaż kilka minut z najbliższymi przy stole.
Najlepiej, aby śniadanie nie było pracochłonne. Posiłek upłynie wtedy w spokojnej i jeszcze milszej atmosferze. Ważne jednak, by był wartościowy i pożywny. Doskonale sprawdzą się tutaj np. Lubella Corn Flakes Klasyczne.
To chrupiące, pyszne zbożowe płatki, które powstały ze złocistej, najwyższej jakości kukurydzy. Mają prosty skład i nie zawierają żadnych sztucznych barwników. Stanowią źródło błonnika i cennego pierwiastka – fosforu. Polane mlekiem lub jogurtem są idealnym pożywnym śniadaniem dla całej rodziny.
Każdy może sobie stworzyć jego własną, szybką i smakowitą wersję, dodając do płatków zbożowych np. łyżkę syropu klinowego, ulubione owoce czy orzechy. W ten prosty sposób nasz organizm zyska dawkę energii na najbliższe godziny, a my zyskamy kolejne miłe, rodzinne wspomnienie.
Owocowo-jogurtowe śniadanie z płatkami Lubella Corn Flakes Klasyczne
POTRZEBUJESZ (na 4 porcje):
• 4 szklanki płatków Lubella Corn Flakes Klasyczne
• 300 g serka homogenizowanego lub gęstego jogurtu naturalnego
• 3 szklanki malin
• 3 sztuki kiwi
• 8 moreli
• owoce jeżyny i listki mięty do dekoracji
• opcjonalnie 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
• 4 słoiczki lub pucharki
3 szklanki płatków kukurydzianych zblenduj lub pokrusz. Opłukane maliny zmiksuj - można dodać łyżeczkę miodu lub syropu klonowego. Kiwi, morele obierz i także zmiksuj na puree. Każde owoce osobno. Układaj warstwami w naczyniu. Udekoruj pozostałymi płatkami, owocami i miętą.
Wasze Komentarze
Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, planetakobiet.com.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.