Piątek, 29 marca 2024r. Marka, Wiktoryny, Zenona
 Szukaj
FACEBOOK RSS EMAIL Strona główna
Planeta Kobiet

Kolory warzyw i owoców. Ich wpływ na zdrowie

Naukowcy podzielili warzywa i owoce na grupy kolorystyczne. Tworząc w ten sposób 5 oddzielnych grup, w których znaleźć możemy różne warzywa i owoce, które z pozoru nie mają ze sobą wiele wspólnego.
Podział na grupy ma jednak swoje ważną zależność. Od kilku lat dietetycy, lekarze oraz eksperci od żywienia alarmują aby spożywać dziennie zróżnicowaną porcję warzyw i owoców, a konkretniej 5 porcji. Biorąc pod uwagę te zalecenia, dziennie powinniśmy zjadać jedną porcję z każdego koloru.

Warto mieszać barwy owoców i warzyw podczas codziennych posiłków, ponieważ automatycznie zwiększamy ilość i różnorodność witamin i składników mineralnych.

Dodatkowo wyniki badań naukowców z całego świata pokazują, że aby prawidłowo zadbać o organizm trzeba zjadać łącznie 500g produktów, dzięki czemu nasz organizm przez cały dzień będzie nasycony cennymi składnikami.

Poznajmy kolorowe grupy:

1. Grupa Zielona (szpinak, sałata, brukselka ,brokuły, kiwi, rzeżucha, ogórek, agrest, szparagi). Wzmacniają naczynia krwionośne, są źródłem witaminy C, a także A, E, K i minerałów. Zawierają również kwas foliowy, który pozwala przeciwdziałać anemii.

2. Grupa Czerwona (pomidory, jabłka, czereśnie, truskawki, papryka czerwona, buraki, owoc granatu). Są źródłem przeciwutleniaczy oraz wielu witamin. Mają zbawienny wpływ na układ krwionośny oraz mogą zabezpieczać nasz organizm przed nowotworami.

3. Grupa Żółto-pomarańczowa (papryka żółta, pomarańcze, banany, marchew, cytryny, brzoskwinie). Bogactwo chociażby wszystkim dobrze znanego b-karotenu, który ma wpływ na naszą skórę jak również na włosy i paznokcie. Dodatkowo korzystnie wpływają na wzrok.

4. Grupa Fioletowa (winogrona, kapusta, bakłażan, aronia, czarna porzeczka). Charakteryzują się właściwościami antybakteryjnymi.

5. Grupa Biała (por, cebula, czosnek, cykoria, kapusta biała, rzepa). Są cennym składnikiem allicyny, działa również antywirusowo.

Bogactwo warzyw i owoców jest dostępne dla każdego i to praktycznie wszędzie. Tylko od nas zależy jak to wykorzystamy. Niekiedy zjedzenie 5 porcji może wydać się niemożliwe jednak ważne aby w codziennych potrawach warzywa i owoce gościły stale.

A Wy ile porcji zjedliście dzisiaj?
Oceń ten artykuł:  1 pkt 2 pkt 3 pkt 4 pkt 5 pkt    Aktualna ocena: 0,00
 
Wyślij e-mail rekomendujący ten artykuł
E-mail adresata
 
 
Kolory warzyw i owoców. Ich wpływ na zdrowie
Naukowcy podzielili warzywa i owoce na grupy kolorystyczne. Tworząc w ten sposób 5 oddzielnych grup, w których znaleźć możemy różne warzywa i owoce, które z pozoru nie mają ze sobą wiele wspólnego.
Czytaj cały artykuł

 
Twoje Imię i Nazwisko
 
Twój E-mail
 
 
Dodaj swój komentarz do artykułu.
 
Komentarz
Autor
 

Wasze Komentarze

Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, planetakobiet.com.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.

Konkursy

Wywiady z gwiazdami

Nasza Ankieta

Najprzystojnieszy polski aktor to?

zagłosuj
Moda   Trendy   Projektanci   Modna w ciąży   Ciekawostki   Porady stylisty   Zdrowie i Uroda   Zdrowie   Uroda   Make-up   Rozmaitości   Kącik kulinarny   Z życia wzięte   Wielki świat   Motoryzacja   Nasze dzieci   Porady   Nasz ślub   Kultura   Muzyka   Kino   Teatr   Książka   Sztuka   Konkursy   Konkurs SMS-owy   Konkurs książkowy   Konkurs muzyczny   Wywiady z gwiazdami   Kominek    
Copyright © 2024 Planeta Kobiet. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i wykonanie L77 - Strony internetowe Strony internetowe