Co to jest za ryba, jakie ma wartości odżywcze, minerały i witaminy, oraz jak jej spożycie wpływa na ludzki organizm – tego wszystkiego dowiesz się z poniższego artykułu.
Sparus złotogłowy
Dorada królewska (z ang. Gilt-head) to ryba z gatunku okoniokształtnych. Jest to ryba drapieżna i na ogół żywi się skorupiakami, małżami, a także ostrygami. Można ją spotkać głównie w Morzu Śródziemnym, ale też w Oceanie Atlantyckim oraz Wyspach Brytyjskich i Kanaryjskich. Ryba potrafi osiągać od 30 do 70 cm długości. Co ciekawe każdy osobnik rodzi się, jako samiec i dopiero po mniej więcej, dwóch do trzech lat zaczyna przeistaczać się w samicę, którą pozostaje już do końca swoich dni. Dorada bogata jest w wiele pożytecznych składników odżywczych, a także witamin i minerałów. To między innymi witaminy z grupy B, żelazo oraz fosfor. Spożywając doradę królewską, przyczyniamy się do prawidłowego funkcjonowania naszego układu odpornościowego, a co za tym idzie, zmniejszamy ryzyko zachorowania na niektóre dolegliwości, czy choroby, w tym w szczególności nowotwory.
Dziko żyjące ryby żywią się organizmami naturalnie występującymi w wodach, dlatego też ich mięso jest czystsze, niż ryb z hodowli i ma znacznie bogatszy smak. Z racji tego, że populacja dorady, ze względu na silną presję rybołówstwa, jest zagrożona wyginięciem, nie powinniśmy jej często spożywać. Jednak kontrolowane naturalne łowiska dają nam tę możliwość, abyśmy mogli spróbować jej wyśmienitego mięsa raz na jakiś czas – nie wyrządzając większej szkody na ilości ryb obecnych w akwenach. Dorady są bowiem wyławiane w ograniczonych ilościach i dostępne w
nowym sklepie rybnym w bardzo przystępnej cenie.
Dorada w kuchni
Rybę można przygotować na kilka sposobów: smażyć, piec, gotować na parze lub grillować, ale także dodawać do sushi. Dawniej była ulubioną rybą starożytnych Rzymian, którzy przygotowywali ją na ogół w postaci pieczonej i grillowanej. Może służyć jako zamiennik mięsa drobiowego lub czerwonego, ponieważ zawiera zdecydowanie więcej białka. Warto tutaj wspomnieć o tym, że w skład dorady wchodzą niewielkie ilości rtęci, z tego właśnie względu mogą ją również spożywać kobiety w ciąży. Obecne w rybie składniki odżywcze wspomagają pracę mózgu, pozytywnie oddziałują na nasz układ nerwowy, a ze względu na jej wysoką zawartość żelaza polecana jest również osobom zmagającym się z jego niedoborami – a także dla kobiet, które męczą obfite miesiączki.
Dorada hodowlana vs dzika
Warto decydować się na zakup dorady królewskiej z naturalnych połowów. Odmianom hodowlanym mogą być podawane antybiotyki i inne toksyczne związki, które mogą negatywnie wpływać nie tylko na nasz organizm, ale przede wszystkim na środowisko. Kontrolowane połowy dziko żyjących osobników, są zatem o wiele lepszym rozwiązaniem. Ryby są ważne i dlatego powinniśmy je częściej spożywać zwłaszcza teraz, w czasach pandemicznych. Wzmacniajmy zatem nasze ciało i umysł – świadomie.
Wasze Komentarze
Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, planetakobiet.com.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.