Jak wybrać idealną brytfannę?
Brytfanna to naczynie, którego nie może zabraknąć w kuchni żadnego miłośnika karkówki. Stanowi ona połączenie garnka oraz patelni.
Dobry garnek tego typu nadaje się do pieczenia zarówno mięsa, jak i warzyw. Z jej pomocą przygotować można również ziemniaczane i makaronowe zapiekanki, chleb czy ciasta. Brytfanny z powodzeniem używać można zarówno w piekarniku, jak i na kuchence. Przyrządzane w niej dania są kruche, soczyste oraz zachowują witaminy i wartości odżywcze. To jednak nie koniec jej zalet. Brytfanna pozwala zarówno na pieczenie, jak i duszenie oraz gotowanie produktów. To spora oszczędność czasu oraz energii. W jednym daniu zrobić można bowiem kompletny obiad dla całej rodziny. To gwarancja codziennych, małych sukcesów kulinarnych. Co więcej, brytfanna nie wymaga używania dużych ilości tłuszczu i na długo utrzymuje wysoką temperaturę znajdującego się w niej dania.
Dostępne na sklepowych półkach naczynia tego typu produkowane są z różnych materiałów. Miłośnicy karkówki z warzywami w brytfannie zaopatrzyć mogą się na przykład w model aluminiowy. Tworzywo to szybko i równomiernie się nagrzewa oraz dobrze przewodzi ciepło. Wysokiej jakości brytfanna z aluminium posiada nieprzywierającą powłokę i jest lekka, a co za tym idzie – wygodna w przenoszeniu. Do jej niewątpliwych atutów zaliczyć można również łatwość w utrzymaniu w czystości. Kolejna propozycja to ceramiczna brytfanna. Dlaczego warto zdecydować się na jej zakup? To ekologiczny materiał, który podczas obróbki termicznej nie wydziela szkodliwych związków. Dodatkowo, nie wchodzi w reakcje chemiczne z produktami spożywczymi. Ceramiczna brytfanna nadaje się dla alergików. Posiada właściwości nieprzywierające, nie wymaga stosowania dużej ilości tłuszczu, dobrze się nagrzewa i jest łatwa w czyszczeniu. W wielu kuchniach spotkać można się również z brytfanną ze stali nierdzewnej. Jest ona wytrzymała i odporna na rdzę oraz działanie zawartych w żywności kwasów. Posiada właściwości antybakteryjne i nadaje się do mycia w zmywarce. Wybierając brytfannę, warto zdecydować się na zakup modelu z pokrywką, rusztem oraz aromatyzerem, który pozwala na podlewanie potrawy płynem, bez konieczności otwierania naczynia. Bogaty wybór wysokiej jakości naczyń tego typu znajdziesz na
Tadar.pl.
Sprawdzony przepis na karkówkę z piekarnika
Jak przyrządzić karkówkę do pieczenia? Poniżej prezentujemy najlepszy przepis na karkówkę pieczoną na obiad.
Składniki na karkówkę w brytfance są następujące:
2 kg karkówki
750 ml oliwy z oliwek
5 ząbków czosnku
zioła prowansalskie
oregano
tymianek
majeranek
Jak krok po kroku przyrządza się karkówkę pieczoną w brytfannie?
Najpierw przygotowujemy mięso. Opłukujemy je, osuszamy i oczyszczamy z zewnętrznych błon oraz nadmiaru tłuszczu. Oliwę z oliwek mieszamy z ziołami prowansalskimi, oregano, tymiankiem, majerankiem i ząbkami czosnku przepuszczonymi przez praskę. Wykonaną w ten sposób marynatą dokładnie nacieramy mięso z każdej strony. Wkładamy je do brytfanny, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnie wyjmujemy karkówkę w brytfannie z lodówki, wlewamy wodę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 30 minut. Po tym czasie redukujemy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 90 minut. Po upieczeniu karkówki z brytfanny, serwujemy ją z ulubionymi dodatkami. Nasza propozycja to karkowka z ziemniakami w brytfannie. Mięso można również zawinąć w folię spożywczą i włożyć na kilka godzin do lodówki. Po schłodzeniu, karkówkę będzie można z łatwością pokroić w cienkie plastry. To doskonały dodatek do kanapek.
Przepis na karkówkę do obiadu już znasz. Teraz wystarczy już tylko zaopatrzyć się w wysokiej jakości brytfannę.
fot. Foodandcook
Wasze Komentarze
Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, planetakobiet.com.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.