Wydawałoby się, że nie ma nic prostszego niż trzymanie kieliszka wina. A jednak nagminnie można zaobserwować picie wina z kieliszka trzymanego w nieprawidłowy sposób, nie tylko w barze, ale także na kinowym ekranie. Jak uniknąć błędów? Podpowiadamy! Koniecznie przeczytajcie!
Jak złapać kieliszek wina?
Kieliszek do wina posiada 3 części, nazywane czaszą, nóżką i stopą.
Uniwersalną zasadą, bez względu na to, czy pijesz wino czerwone, białe czy różowe, jest, że kieliszek trzyma się za nóżkę. To nie jedynie kwestia savoir vivre, ale przede wszystkim właściwości wina.
Kieliszki do alkoholu zawdzięczają swoją formę m.in. utrzymaniu optymalnej temperatury wina jak najdłużej. Temperatura trunku z kolei wpływa na odczucie smakowo-zapachowe. Dlatego nawet taki drobiazg, jak miejsce, w którym uchwycimy kieliszek, ma znaczenie.
Trzymanie kieliszka za czaszę powoduje ocieplanie się wina oraz zostawia na szkle nieestetyczne odciski palców.
Jak trzymać kieliszek wina białego?
Jak wspomnieliśmy, kieliszek trzyma się za jego nóżkę, bez względu na jego zawartość. Jednak w przypadku białego wina dochodzi dodatkowy powód, związany z bezpieczeństwem. Białe wina podaje się w temperaturze 8-10oC. Kontakt zimnego szkła z ciepłem dłoni powoduje skraplanie się pary wodnej z powietrza. W rezultacie szkło staje się wilgotne, a kieliszek śliski.
Skąd nieporozumienia w kwestii właściwego trzymania kieliszka?
Zdumiewająco wiele filmów portretuje bohaterów, którzy trzymają kieliszek wina za jego czaszę, co powoduje utrwalenie się nieprawidłowych nawyków.
Warto też wiedzieć, że chociaż niska temperatura ma największe znaczenie w przypadku win białych, różowych i musujących, to także na temat czerwonego wina panują błędne przekonania. Przyjęło się, że czerwone wino pija się w temperaturze pokojowej. To jednak dość szeroki zakres. Podczas gdy za temperaturę pokojową można uznać przedział 15-25 °C, optymalna temperatura dla wina czerwonego to około18oC. Dlatego czerwone wino dobrze włożyć na pół godziny przed podaniem do lodówki.
Sposoby trzymania kieliszka wina
Istnieją dwa sposoby trzymania kieliszka za jego dolną część. Pierwsza metoda dotyczy tylko nóżki kieliszka. Chwyta się ją kciukiem, palcem wskazującym i środkowym.
W drugiej wersji wsuwa się podstawę kieliszka między mały i serdeczny palec. Pozostałe palce chwytają za nóżkę.
Ważne, by trzymając kieliszek czuć się komfortowo i móc w pełni cieszyć się jego smakiem. Chybotliwy kieliszek i obawa o rozlanie wina to zdecydowanie nie jest sposób na udany wieczór. Dlatego wybór najwygodniejszego sposobu, by trzymać kieliszek, należy do Ciebie.
Poprawne trzymanie kieliszka to nie wszystko! Warto zastanowić się nad dobrym jego wypełnieniem.
Sklep wybieramwino.pl pomoże w dokonaniu najlepszej decyzji.
Wasze Komentarze
melka23 2021-04-17 18:53:06
Monika 2021-04-17 10:42:36
OIla 2021-04-16 19:39:15
Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, planetakobiet.com.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.