Dla szefów kuchni wyzwaniem jest stworzenie listy dań, które trafią w gusta gości. W menu powinny znaleźć się mięsa, ryby, potrawy warzywne i bezglutenowe, tak aby każdy znalazł coś dla siebie. W przypadku takich imprez, w hotelowych salach potrawy podawane są w formie szwedzkiego stołu, gdzie goście mają dostęp do dań na ciepło przez większość czasu.
Jednak ciągłe utrzymywanie potraw w cieple może powodować ich delikatne wysuszenie, dlatego też większość z nich jest przygotowywana z sosami. Ich smak nie tylko podkreśla aromat potraw, ale również tworzy ciekawą kompozycje tekstur. Najczęściej w ten sposób są podawane mięsa, których smak bardzo dobrze podkreślają sosy na bazie chrzanu lub musztardy. Dzięki ich wyczuwalnej ostrości na podniebieniu, aromat mięsa zostaje uwydatniony i dopełniony. Jednym z preferowanych dań w menu wieczoru może być mięso z baraniny w formie kebaba, do którego nieodzownym elementem jest sos czosnkowy na bazie majonezu. Łączy grillowane mięso z dodatkami w postaci surówki i pieczywa pita w orientalny przysmak.
- Przy takich okazjach należy kierować się tym, co najczęściej ludzie lubią jadać i przedstawić to w swojej wersji. Tak np. można przygotować tradycyjne burgery w zupełnie nowej odsłonie, np. z serkiem śmietankowym, wędzonym łososiem i liściem sałaty. Takie połączenie w znanej formie spodoba się gościom, będzie też stanowiło lekką odmianę zwykle kalorycznego burgera – mówi Ekspert kulinarny, Chef Marcin Piotrowski.
Menu na balu studniówkowym czy karnawałowym zakłada także przygotowanie szybkich przekąsek, które możemy zjeść w trakcie imprezy, bez konieczności korzystania ze sztućców. Idealne na taką okazję są małe kanapki, wrapy i tartaletki na słono np. z wędzonym łososiem i avocado. Jako dodatek i połączenie składników dobrze sprawdzi się remulada duńska, czyli sos na bazie majonezu z kapustą, ogórkiem i cebulą. Taka domieszka smakowicie komponuje się z różnego rodzaju warzywami.
- Przy okazji takich wydarzeń jak bale karnawałowe czy studniówki musimy dopasować przygotowywane dania nie tylko do podniebień gości, ale i ich wymagań odnośnie składników. Najważniejsze jest użycie tych świeżych, najlepiej od lokalnych dostawców, którzy dbają o jakość sprzedawanych produktów. Ważna jest również możliwość zrobienia szybkich zakupów pozostałych produktów. Platformy takie jak Hurtum.pl, na której dostępne są sosy marki Folwark, pomagają zorganizować się w pracy, ale także w domu, podczas przygotowania posiłków dla całej rodziny – dodaje Marcin Piotrowski.
Imprezy, w których uczestniczy duża liczba osób, zawsze są wyzwaniem pod względem organizacji, oprawy i menu. Dobre jedzenie sprawia, że każda impreza staje się wyjątkową, bo smaki zapamiętujemy na długo.
Wasze Komentarze
Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, planetakobiet.com.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.