Pomidory w puszce – całe i krojone
Pomidory Łowicz to wysokiej jakości, dojrzewające w słońcu pomidory. Specjalnie wyselekcjonowane, starannie pozbawiono skórek i zamknięto w puszce, zalewając sokiem z pomidorów. W ten sposób, w produktach Łowicz znalazło się jeszcze więcej pysznego, letniego smaku. Dla tych, którzy w kuchni szukają szybkich i wygodnych rozwiązań, Łowicz przygotował także wariant z pomidorami już pokrojonymi.
Przecier pomidorowy
Kartonik o pojemności 500g kryje w sobie smak letnich, dojrzałych, starannie wyselekcjonowanych pomidorów. Zostały przetarte na aksamitny, delikatny przecier. Dzięki temu doskonale nadają się do zup, sosów i dipów. Ta propozycja sprawdzi się również do przygotowania szybkich, pomidorowych dań, np. gdy zaskoczą nas niespodziewani goście.
Sugerowana cena półkowa
Pomidory Łowicz w puszce – całe: ok. 3,80 zł
Pomidory Łowicz w puszce – krojone: 3,80 zł
Przecier pomidorowy Łowicz: 3,80 zł
Szakszuka z ciecierzycą
NA 3 PORCJE POTRZEBUJESZ:
• kartonik przecieru pomidorowego Łowicz (500g)
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• pół czerwonej cebuli
• czerwona papryka
• mały por (biała część)
• ząbek czosnku
• 200 g ugotowanej ciecierzycy
• spora szczypta wędzonej mielonej papryki
• spora szczypta cayenne
• szczypta cynamonu
• szczypta soli i kolorowego pieprzu
• pół łyżeczki lubczyku
• 2 liście laurowe
• 3 jajka
• szczypiorek
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na patelni, którą możemy używać w piekarniku, rozgrzewamy olej i szklimy na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę oraz posiekanego pora. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy oraz opłukaną ciecierzycę. Podsmażamy całość, aż warzywa nieco zmiękną. Dodajemy przecier pomidorowy Łowicz, mieszamy i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Wyłączamy ogień, na wierzch wbijamy jajka. Patelnię wkładamy do nagrzanego piekarnika. Danie pieczemy około 10 minut, aż białka jajek będą ścięte. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.
Salsa pomidorowa
• 1 puszka pomidorów Łowicz
• 1-2 papryczki chili
• 1 cebula
• 1 czerwona papryka
• 2 ząbki czosnku
• pół łyżeczki oregano
• pół łyżeczki bazylii
• garść świeżej kolendry
• sól, pieprz, szczypta cukru
• 2 łyżki oliwy
Na rozgrzaną patelnię wlać olej i podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek (nie zrumienić, bo będzie gorzki). Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zeszklenia. Wlać pomidory z puszki oraz resztę pokrojonych warzyw. Gotować przez 3 minuty. Doprawić bazylią, oregano, solą, pieprzem i szczyptą cukru. Przelać sos do miksera, dodać kolendrę i krótko zblendować.
Domowe nachosy
• 200 g mąki tortowej Lubella
• 200 g mąki kukurydzianej
• 300 g wody
• 2 łyżeczki kuminu
• 2 łyżeczki ostrej papryki
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
• 1 łyżeczka kurkumy
• 2 łyżeczki soli
• 1/4 łyżeczki pieprzu
• 8 łyżek oleju
W misce wymieszać mąkę i wszystkie przyprawy. Wodę z olejem zagotować i dodać do mąki z przyprawami. Wymieszać dokładnie drewnianą łyżką i lekko wyrobić. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto podzielić na trzy części i rozwałkować na cieniutki placek na podsypanej mąką stolnicy. Pokroić w trójkąty, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10 minut.
Pieczone warzywa
• marchewka
• bataty
• szparagi
• cukinia
• sól, pieprz, ulubione zioła
• olej
Warzywa obrać, pokroić w słupki, doprawić do smaku. Dodać odrobinę oleju, wymieszać i odstawić na kilka minut. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć przygotowane wcześniej warzywa i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, aż się zrumienią.
Wasze Komentarze
Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, planetakobiet.com.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.