To dodatek, bez którego żaden stół nie byłby prawdziwie świąteczny, a dania nie miałyby tak charakterystycznego smaku. Wszyscy, którzy cenią w kuchni tradycję, ale jednocześnie są otwarci na ciekawe, smakowe innowacje, na pewno z przyjemnością spróbują nowego, delikatnego chrzanu śmietankowego Krakus.
Święta to czas spotkań w gronie rodzinnym. Wspólnym ich punktem jest bez wątpienia stół, bogaty w wielkanocne, tradycyjne potrawy i przysmaki. Wśród nich ważne miejsce zajmuje chrzan. Podkreśla smak dań i jest niezastąpiony, gdy chcemy dodać im wyrazistości. Dlatego w żadnym domu chrzanu na stole zabraknąć nie może. Aby jego wyjątkowym smakiem mógł się cieszyć każdy – warto przygotować się także na przyjęcie miłośników wariantów delikatniejszych, bardziej łagodnych i obok tradycyjnego, postawić na stole słoiczek nowego chrzanu śmietankowego. Krakus stworzył go właśnie z myślą o smakoszach łagodniejszych przypraw i dodatków.
Chrzan śmietankowy Krakus – to sprytny sposób na udane święta i inne okazje. Można w nim wyczuć delikatne wiórki chrzanu, jednocześnie jego smak jest łagodniejszy od chrzanu tradycyjnego. Stanowi doskonałą alternatywę dla wszystkich, którzy wolą delikatniejsze warianty chrzanowej przyjemności. Docenią go też osoby, dla których liczy się jakość i gwarancja dobrego smaku tradycyjnej kuchni, ponieważ nowy chrzan śmietankowy Krakus to produkt o unikalnej recepturze bez zagęstników. Doskonale sprawdza się, jako dodatek do dań głównych, przekąsek oraz sałatek. To niezbędny dodatek na każdym stole, jeśli chcemy mieć naprawdę smaczne i udane Święta Wielkanocne.
Krakus ma też w swojej ofercie chrzan tradycyjny, przygotowany w całości z korzenia oraz chrzan z żurawiną, będący ciekawym połączeniem ostrego smaku chrzanu ze słodyczą owocu, a także ćwikłę z dodatkiem chrzanu. Wystarczy wybrać ten ulubiony, wziąć łyżeczkę, sięgnąć do słoiczka i cieszyć się niepowtarzalnym smakiem!
Sugerowana cena półkowa – ok. 2,63 zł
Roladki z filetu z kurczaka ze szpinakiem, w szynce parmeńskiej, podawane z chrzanem śmietankowym
SKŁADNIKI:
• pojedyncze piersi z kurczaka 4 sztuki
• liście szpinaku 2 garści
• masło 50g
• świeża natka pietruszki
• szynka parmeńska 12 plastrów
• sól
• pieprz czarny świeżo mielony
• olej do smażenia
• ziemniaki 500g
• śmietanki 30% 300g
• chrzan śmietankowy Krakus
SPOSÓB WYKONANIA:
1. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plastry. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwy ziemniaków, przesypując je solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość zalej śmietanką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 1 godziny. Ziemniaki powinny wchłonąć śmietankę, stać się miękkie i kremowe w smaku.
2. Piersi z kurczaka przekrój w poprzek tak, aby jeden bok pozostał nieprzekrojony. Rozłóż na płasko, rozbij delikatnie tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem. Na każdej piersi rozłóż liście szpinaku, połóż kawałek zimnego masła, posyp posiekaną natką pietruszki i zawiń w roladkę. Postaraj się boki zwinąć do środka. Tak przygotowaną roladkę owiń trzema plastrami szynki parmeńskiej i odłóż na bok.
3. Po przygotowaniu wszystkich roladek, rozgrzej na patelni olej i dokładnie obsmaż roladki ze wszystkich stron. Przełóż do naczynia żaroodpornego lub, jeśli masz możliwość, wstaw razem z patelnią do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut. Po upieczeniu podaj z chrzanem śmietankowym Krakus i z ziemniakami w śmietanie.
Wasze Komentarze
Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, planetakobiet.com.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.