Niedożywienie może dotyczyć nawet 40 proc. pacjentów szpitali. Żywność bogata w składniki odżywcze zwykle charakteryzuje się teksturą i smakiem, który nie odpowiada pacjentom. Efektem może być pogorszenie stanu zdrowia pacjenta i zmniejszenie efektywności leczenia. Dzięki współpracy DuPont i działu żywienia Szpitala Uniwersyteckiego w Aalborg w Danii, opracowano bardziej atrakcyjną alternatywę do obecnych na rynku produktów.
– Odpowiednia dieta jest istotnym elementem procesu leczenia. Również w Polsce hospitalizowani pacjenci są zagrożeni niedożywieniem – ten problem dotyczy nas w takim samym stopniu, jak innych państw. Poszerzanie jadłospisu obecnego w szpitalach to właściwa droga pomocy pacjentom borykającym się z małym apetytem czy problemami z połykaniem, która owocuje ich szybszym, sprawniejszym powrotem do zdrowia. Mamy nadzieję, że badania DuPont Nutrition & Health przyczynią się w przyszłości do wspomagania właściwego odżywiania osób hospitalizowanych również w Polsce, tak samo jak w innych krajach – wyjaśnia Włodzimierz Soboń z DuPont Poland.
Pożywne, atrakcyjne i dostępne na życzenie
Po opracowaniu koncepcji wraz z zespołem badawczym szpitala i przeprowadzeniu wstępnej oceny smaku i struktury pożywienia wśród pacjentów, DuPont zaproponował produkcję lodów firmie Aabybro Dairy, której kierownictwo chętnie podjęło współpracę.
– Pacjenci z niskim apetytem często zmagają się ze zjedzeniem pełnej porcji wysokobiałkowych, wysokokalorycznych produktów obecnie dostępnych na rynku. Naszym celem było opracowanie pożywnych, odświeżających przekąsek, które pacjenci mogliby otrzymywać na życzenie – powiedział Mads Wiene, specjalista w DuPont. – Z producentami lodów pracujemy na co dzień, więc naturalną częścią naszej pracy jest dyskusja nad recepturami lodów i dostosowanie ich w celu produkcji konkretnej linii.
Koncentraty owocowe dla bardziej wyrazistego smaku
W odpowiedzi na odzew pacjentów, producent wzmocnił smak lodów wzbogacając receptury o koncentraty owocowe oraz dostosował zawartość białka mlecznego. Wypróbowane składniki z linii DuPont™ Danisco® – polidekstroza Litesse® oraz CREMODAN® Sorbetline 250 – dostarczają błonnik oraz oczekiwaną stabilność i właściwości topnienia. Warianty o smaku czekolady, limonki oraz czarnej porzeczki zostały wybrane po sprawdzeniu preferencji pacjentów z oddziałów onkologii, pneumologii i gastroenterologii szpitala.
– Zrozumienie i odpowiedź na nasze wymagania związane z żywieniem zazwyczaj stanowią problem dla producentów żywności. Dzięki tej współpracy braliśmy aktywny udział w stworzeniu produktu, o którym wiemy, że jest potrzebny – powiedziała Marie Nerup Mortensen, przewodnicząca Kulinarium, zespołu badawczego odpowiedzialnego za odżywianie w Szpitalu Uniwersyteckim w Aalborg. Jak dodaje, kolejny projekt, napój energetyczny na bazie soku, jest już w trakcie opracowania.
Wasze Komentarze
Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, planetakobiet.com.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.